OM MIG

Jag arbetar mest i min egna ateljé på gränsen till naturreservatet Vättlefjäll i nordöstra Göteborg. Många verk gör jag helt eller delvis på Konstnärernas Kollektivverkstad (KKV) vid Röda sten i Göteborg. Ibland hyr jag in mig hos kolleger för vissa moment i mitt skapande. Min signatur är Vivia. E:et i mitt namn står för Elveström som är mitt ursprungliga efternamn. Uppvuxen i Västmanland, men har tillbringat mitt vuxenliv i Göteborg.

Ofta undersöker jag vad relationer betyder för oss. Det kan vara nära relationer men även relationer bland oss som människor i ett samhälle. Vad vi gör och inte gör med vår gemensamma jord intresserar mig och hur vi förhåller oss till andra levande arter. Jag fascineras av hur starka färger och former påverkar oss på ett medvetet och omedvetet sätt.

Naivistsurrealist är ett hittepåord som också beskriver en del av vad jag gör. Kroppsspråk och ansiktes uttryck är viktigt. I mina verk dräller det av figurer och naivistiska fantasidjur som kan symbolisera något eller inte. 

Jag är bildkonstnär som grund men vill inte låsas in i någon teknik utan jag tillåter mig att även arbeta med glas, metall, emalj,  göra keramiska skulpturer, med mera och blanda teknikerna till och med i samma verk. Materialmöten är härligt. Glas möter keramik som möter metall som möter granit…  

Jag är autodidakt som målade min första stora oljemålning vid fyra års ålder och därefter lekte och levde bildskapande i en väldigt inspirerande och tillåtande miljö. Eftersom tekniskt kunnande och materialkunskap är viktigt har jag genom hela mitt liv fortbildat mig genom självstudier, att gå på kurser, kortare utbildningar och genom att arbeta ihop med kollegor som kan specifika saker.  Förutom kurser  olja, akryl, akvarell och teckning, har jag genom åren utbildat mig i exempelvis i keramiska grunder och rakubränning, foto, silversmide, glasblåsning, glasfusing, glasslumpning, glasgjutning, emaljering, svetsning, betonggjutning, grafiska metoder som exempelvis screen print collografi och torrnål, och Illustrator, photoshop och indesign. En viktig påverkan i min utveckling har även varit att jag periodvis haft en mentor.  

Tidigare i mitt yrkesliv, när jag ännu inte arbetade heltid med konsten, arbetade jag med människor eller med ord och bild. Jag är utbildad till socionom och journalist. Jag har arbetat som kurator, lärare, journalist och kommunikationskonsult. Jag har träffat människor i många utsatta situationer och förstår hur allmänmänskliga de flesta känslor och bekymmer är. Mina yrken har starkt påverkat mitt sätt att arbeta med konsten.  Fortfarande bearbetar jag dessa erfarenheter. De ger mig inspiration och nya idéer runt den stora frågan: Vad är det att vara människa och vad är ett samhälle?

TEKNIKER

MÅLERI

I stort sett hela livet har jag målat på dukar med akryl eller olja. Några kortare perioder ägnade jag mig åt akvarellmåleri. Jag gjorde ett uppehåll  från dukarnas värld under några få år när jag i mogen ålder mötte glaset men efterhand återkom lusten att ägna mig även åt måleri igen.

GLAS

Glaset har fångat mig. Ett verk blir flera. Tid på dagen, väder och årstid förändrar uttrycket. Ljuset genom glaset får mina färger och former att leva.   Jag skär plant glas i olika former och smälter samman dem i glasugn och skapar genom det skulpturer.  Andra gånger arbetar jag med vattenskurna mycket tjocka glas.  Jag monterar glasen i granit, betong eller smide eller hänger i metallspiraler.  Ibland sandgjuter jag eller använder andra glastekniker. Det blir också en och annan inramad underglasmålning.

SKULPTUR

Jag arbetar med stengods. Det tredimensionella är en härlig utmaning som ger möjligheter att skapa många olika uttryck i samma verk. Den gamla japanska metoden raku är en mycket inspirerande bränningsteknik där jag eftersträvar att gång på gång få uppleva lyckan i fantastiska krackeleringar. Att få stengodsglasyrerna att leva i mina högbrända verk är en större utmaning. Ett sätt som jag gillar är att blanda glasyr och glasbitar som får smälta ner på godset.

METALL

Jag har utbildat mig i svetsning och är medlem i metallverkstaden på KKV i Göteborg. Min ambition är att i första hand tillverka en del av fundamenten jag behöver till mina skulpturer. på sikt vill jag även prova på att ska verk i metall.

EMALJ

Jag har nyligen lärt mig grunderna i emaljering och börjat skapa bilder med denna härliga metod. 

GRAFIK

Att endast göra ett tryck passar mig som föredrar unika verk. Någon gång kan jag på en plåt göra ett tryck per färg. Men att göra upplagor har hitintills inte lockat mig. Collografi, torrnål, screen print eller tryck från glas är några av sätten jag använder.

MIXED MEDIA 

Ibland kan jag inte hålla mig utan gör allt på en gång. Grafik får möta underglasmålning. Tusch eller posca får samsas med akryl eller akvarell. Hur kul som helst! Jag experimenterar ständigt. I bland monterar jag ihop med glasverk med mina keramikskulpturer så att de tillsammans bildar ett verk.

OFFENTLIGA UTSMYCKNINGAR

Jag arbetar både med större och mindre verk för privatpersoner och samlare samt med utsmyckningar för såväl inne- som utomhusmiljöer. 

 

MER OM MEJ

 

SEPARATUTSTÄLLNINGAR

Jag har under åren genomfört en stor mängd separata utställningar. Det är härligt att få planera och tänka ut en hel utställning. Att visualisera många berättelser och frågor i en enda lokal. Jag uppskattar att vara med på vernissager och direkt från betraktaren få höra om och i så fall hur mina verk uppfattas.

SAMLINGSUTSTÄLLNINGAR

Att få träffa kollegor är en ofta en vitamininjektion och inspirerar mej mycket. Ibland är själva utställningen tematisk och kan kräva en samverkan mellan många. Exempelvis deltog jag under våren 2012 i en tematisk utställning runt kvinnor och mat i Paris. Utställningen var jurybedömd. Den gången så träffades vi konstnärer i samband med öppningen och diskuterade våra tolkningar av temat. En annan gång var jag med i en samlingsutställning i Norrköping där flera professionella konstnärer hade tolkat och byggt vidare på barns uppfattning om lycka och glädje. Curator var Karin Andersson. Mitt bidrag var Mångfald i en kontext av hjärtliga hälsningar. Den byggde på Karins intervjuer med barn och barnens teckningar. Verket ställdes ut på Galleri Dag Andersson i Norrköping och senare även under HBTQ-festivalens konstsalong i Trädgårdsföreningen 2012 samt i Kulturhuset Bildkällaren i Falköping 2015.

REPRESENTERAD

Några av mina verk finns på Villa Tempra och på Tempra Museum Mgarr Mgarr, Malta. Ett verk är inköpt av Norrbottens länsmuseum. Jag är representerad i ett antal väntrum inom vården, i en entré till en kommunal förvaltning i Göteborg och i en annan entré till en Skönhetsklinik i Parma, Italien. Region Västmanland har köpt verket Boet av mig och Västra Götalandsregionen har köpt emaljer. Kommunhusets entré I Bromölla har tre av mina verk. Och biblioteket i Näsum har min stora profilskurna glasfågel Humlebörden på sin fasad sedan september 2016, samt tio verk i serien Humlehängena inne i biblioteket. En större målning av mig finns på en förskola i Bromölla. Min glasskulptur Maria i vår tid finns i Mariakyrkan från 1100-talet i Åhus och den mindre förlagan i församlingshemmet. Maria i vår tid är uppförd på kyrkans inventarieförteckning som högt kulturhistoriskt värde, så kallad “K-märkning”. I och med det får den aldrig flyttas eller säljas. 2018 gjorde jag tio muralmålningar på två sexvåningshus i Partille.  Mina verk är inhandlade av ett drygt 80-tal konstföreningar runt om i Sverige och jag har vid ett flertal tillfällen blivit inhandlad som första pris. Jag finns dessutom i privata samlingar i exempelvis USA, Luxemburg, Österrike, Belgien, Holland, Tyskland, Italien, Malta, Spanien, Norge, Danmark, Japan, Frankrike, Ghana, Dubai, Syd-Afrika, Kanada, Mexiko och Sverige.

MEDLEMSKAP

Konstnärernas kollektivverkstad (KKV) i Göteborg.

BUS

Fédération Internationale Culturelle Féminine (FICF), som är en internationell yrkesförening för kvinnliga konstnärer. Jag är medlem i den franska sektionen.

Svenska Konstnärsförbundet.

UTMÄRKELSER

Kulturpriset 2014 av Göteborgsstadsdelen Angered.

First price Malta Art Biennale januari 2009. Konstnärer från 105 länder deltog i Biennalen som bedömdes av internationell jury. Jag fick första priset av juryn i installationsklassen för min målade glassegel. Motiveringen talade bland annat om nyskapande.

Special Award Atelier Z 2009. Centre Culturel C Peugeot, Paris, Frankrike. Konstnärer från Europa & USA deltog och bedömdes av internationell jury. Jag fick priset för glasskulpturprojektet Levnadsglada fågelkvinnor och dess kusiner med förkrympta vingar.

First price Malta Art Biennale januari 2013. Konstnärer från över 100 länder deltog i Biennalen som bedömdes av internationell jury. Priset denna gång var för gemensamma verk tillsammans med Astrid Gillenius. Där Astrid skapat verkens bronser och jag dess glas. Här placerade vi våra verk skulpturalt i maltesisk limbstone. Vi prisades för vårt nyskapande bland annat materialmötena.

Special Award Atelier Z 2013. Centre Culturel C Peugeot, Paris, Frankrike. Ett 15-tontal konstnärer från olika länder i Europa deltog i denna jurybedömda utställning. Jyryn delade ut tre priser för nyskapande där Astrid och jag fick ett av dem. Astrid har skapat verkens bronser och jag dess glas. Här placerade vi våra verk skulpturalt i betongblock.