MARIA I VÅR TID

Under hösten 2012 arbetade jag med en Mariaskulptur till en S:t Mariakyrkan i Åhus. Det var en fantastisk uppgift och jag kände mej ödmjuk inför arbetet med detta verk som placerades i en nisch i kyrkan från 1100-talet.  Framför skulpturen finns ett dopfunt från 1200-talet och en baldakin från 1600-talet.

Mitt uppdrag var att skapa en modern Maria. En Maria i vår tid. Jag arbetade utifrån kärleksbudskapet som för mig omfattar feminism och mångfald.  Min Maria har tolv kvinnor i sin blå mantel. Kvinnorna representerar kvinnor från hela världen. Maria bär sin son nära sig men blickar utöver samhället och församlingen till skillnad mot många traditionella Mariabilder där modern endast ser på sin son.

Verket invigdes i februari 2013 och blev kort därefter K-märkt. Under 2018 och delvis under 2019 renoverades hela kyrkan. Under renoveringen fattades beslutet att byta det ursprungliga fundamentet som var gjort i betong som täckts av italiensk glasmosaik till en granitsten från närområdet. Det ursprungliga fundamentet gjordes av Teresa Holmberg.

Kyrkan återinvigdes med det nya fundamentet på plats söndagen den 14 april 2019.

Här syns Maria i vår tid i en nisch från 1100-talet. Framför skulpturen står en dopfunt

från 1200-talet och ovanför hänger en baldakin från 1600-talet.

Maria i vår tid med sitt nya fundament i granit.

Maria i vår tid, Mariakyrkan i Åhus. Här med det ursprungliga fundamentet gjort av Teresa Holmberg.

 

Den 2 februari 2013 var det invigning av Maria i vår tid i en fullsatt kyrka.

 

Kristianstadsbladet skrev så här om Maria-skulpturen.

 

Här finns en broschyr om konstverken i kyrkan.

 

Den har filmen visar den nyrenoverade kyrkan. Maria i vår tid är med i ett snabbt klipp.