Offentligt
Genom åren har jag haft förmånen att göra olika offentliga utsmyckningar. Här är några exempel.
Maria i vår tid
Under hösten 2012 arbetade jag med en Mariaskulptur till en S:t Mariakyrkan i Åhus. Det var en fantastisk uppgift och jag kände mej ödmjuk inför arbetet med detta verk som placerades i en nisch i kyrkan från 1100-talet. Framför skulpturen finns ett dopfunt från 1200-talet och en baldakin från 1600-talet.
Mitt uppdrag var att skapa en modern Maria. En Maria i vår tid. Jag arbetade utifrån kärleksbudskapet som för mig omfattar feminism och mångfald. Min Maria har tolv kvinnor i sin blå mantel. Kvinnorna representerar kvinnor från hela världen. Maria bär sin son nära sig men blickar utöver samhället och församlingen till skillnad mot många traditionella Mariabilder där modern endast ser på sin son.
Verket invigdes i februari 2013 och blev kort därefter K-märkt. Under 2018 och delvis under 2019 renoverades hela kyrkan. Under renoveringen fattades beslutet att byta det ursprungliga fundamentet som var gjort i betong som täckts av italiensk glasmosaik till en granitsten från närområdet. Det ursprungliga fundamentet gjordes av Teresa Holmberg.
Kyrkan återinvigdes med det nya fundamentet på plats söndagen den 14 april 2019.
Bilderna visar Maria i vår tid i sin nisch i kyrkan.
Ovan en film från invigningen i februari 2013.
Träd och varelser
UPPDRAG: Tio unika muralmålningar i två sexvåningshus på Brattåskärrsvägen 167 i Partille
Träd är djupt symboliska. De har sina trygga rötter långt nere i jorden och kronan finns oftast högt ovanför våra huvuden. Träd kan bli långt mycket äldre än vi och bära berättelser från förr till nu. Träden behövs även för vår överlevnad på denna jord.
För vår överlevnad behövs även fantasi. Fantasin gör att vi kan tänka på nya sätt och inte bli fastlåsta i hur allt ska vara. När jag ser på träd ser jag att de är olika sinns emellan precis som vi. Det olika detaljer som med lite fantasi kan ses som olika figurer. Jag väljer att förstärka det jag ser. Trädformen övergår ibland i varelser och varelserna övergår ibland i träd. Gränserna över vad som är vad är delvis upplösta. I muralmålningarna finns även olika fristående varelser med som har någon slags kontakt med betraktaren eller med varandra. De försöker säga oss något.
Muralerna är målade i starka färger som gör att vi mår bättre. Vi är inte gjorda för att bara se vitt, grått och metall.
Näsums bibliotek
Våren 2016 fick jag i uppdrag att göra en utsmyckning till det nya biblioteket i Näsum, Bromölla kommun. Biblioteket är inrymt i den gamla skolbyggnaden och är ett kombinerat folk- och skolbibliotek. Resultatet blev Humlehängena, tio hängande glasverk, inne i biblioteket samt fasadutsmyckningen Humlebörden, i form av en profilskuren fågel. Ledorden för verken i Näsum är Kunskap-Kärlek-Fred. Näsum har en lång tradition av humleodling samt värnar aktivt om att hålla minnet orten som vikingabygd levande. För att anknyta till det lokala finns humlekottar och blad målade på verken. På Humlebörden står det Peace and Love i runskrift inne i det målade Peace-tecknet. Verken och biblioteket invigdes i september 2016.
Humlebörden till höger.
Nedan en film från invigningen.
Från Bôe till Grynna
Drömmen om en annan strand – från bôe till grynna. Astrid Gillenius och jag arbetade under våren 2012 fram en gemensam utomhusskulptur. Vårt verk heter Drömmen om en annan strand – från bôe till grynna. Från väst- till östkust. Astrid och jag gjorde verket här på västkusten där ordet för grund är bôe. På Sveriges östkust säger man grynna.
Verket fanns med i Skulpturparken i vid Ekuddsparken i Vaxholm under 2012 och 2013. Där den har det bräckta havet som fantastisk bakgrund. Från och med sommaren 2014, när den kompletterats med en reling av brons, finns den permanent placerad på denna plats.
Glassegel: Vivianne E Rosqvist
Granit och brons: Astrid Gillenius